La ce te poate ajuta un dilatometru?

22 Apr 2021 5

Aparatura pentru laboratoare are o importanta deosebita in procesul de invatare si de analizare. Daca deti un laborator sau ai nevoie de cateva instrumente pentru a analiza diverse substante chimice, trebuie sa te asiguri ca vei achizitiona produse de cea mai buna calitate, pentru ca rezultatele sa fie cat mai exacte. De asemenea, laboratoarele din scoli sau universitati trebuie si ele dotate cu aparatura de ultima generatie. Un aparat care iti poate fi de folos, daca vrei sa masori modificarile dimensionale ale unui material in functie de temperatura, poate fi un dilatometru.

Ce este si la ce ajuta un dilatometru?

Un dilatometru este un instrument de precizie pentru masurarea modificarilor dimensionale ale materialului in functie de temperatura. Dilatometria poate fi utilizata pentru a testa o gama larga de materiale, inclusiv ceramica traditionala si avansata, pahare, metale si polimeri. Ofera masuratori ale unei mari varietati de proprietati, inclusiv dilatarea termica liniara, coeficientul de dilatare termica, temperatura de sinterizare, pasi de contractie, tranzitii de faza, schimbarea densitatii, punctul de inmuiere si temperatura de descompunere, comportamentul anizotrop si temperatura de tranzitie a sticlei.

Niciun dilatometru unic nu poate indeplini in mod eficient si precis cerintele de testare ale unei game atât de largi de materiale si masuratori ale proprietatii materialelor, de aceea exista mai multe tipuri in functie de necesitati.

Dilatometru laser

Acest tip de dilatometru este unul dintre cele mai exacte, avand o rezolutie de neegalat, ce pot ajunge chiar la ordinul picometrilor. Ca o comparatie, 0,3 nanometri echivaleaza cu 300 picometrii. Acest lucru ofera posibilitatea unor rezolotii de pana la 33,33 de ori mai precise decat ceea ce era posibil pana acum. Pentru a putea analiza o proba cu acest dilatometru, nu este nevoie decat sa pregatiti un singur esantion, asa cum se face si in cazul dilatometrelor clasice. Acest tip de sistem nu necesita o geometrie specifica. De asemenea, toate tipurile de materiale (care reflecta sau nu) pot fi evaluate cu acest sistem. Avantajul dilatometrului laser este ca ofera o precizie mult mai mare fata de cele conventionale si, de asemenea, nu necesita o calibrare speciala.

Dilatometru orizontal

Acest tip de dilatometru a fost dezvoltat pentru a satisface cerintele comunitatii academice si a laboratoarelor de cercetare din intreaga lume. Prin acest dispozitiv, se poate determina cu o precizie destul de buna comportamentul de dilatare termica al lichidelor, solidelor si chiar a unor pulberi sau paste. Acest tip de dispozitiv poate sa efectueze masuratori sub vid, oxidand si reducand atmosfere.

 

Dilatometru vertical

Acest tip de dilatometru vine in completarea celui orizontal, avand posibilitatea de a analiza ceea ce cu dilatometrul orizontal nu se putea. Dilatometrul vertical este configurat in mod unic pentru analiza sintetizarii, pentru studierea in modul de sintetizare controlata si pentru a determina parametrii dilatometrici ai unor probe dificil de analizat prin dilatometrele clasice cu design orizontal. Spre deosebire de dilatometria orizontala, proiectarea verticala nu necesita sustinerea esantionului. Proba sta libera pe placa inferioara, iar tija de impingere este incarcata pe varful sau. Acest tip de configuratie este deosebit de potrivita atat pentru studiile de sintetizare, cat si pentru toate probele dificil de analizat cu dilatometre orizontale. Astfel de probe pot fi de exemplu pulberile. Dilatometrul vertical este echipat cu un motor liniar capabil sa genereze o forta constanta pe tot parcursul experimentului, astfel incat sa putem obtine cele mai bune rezultate indiferent de amploarea modificarilor dimensionale ale esantionului.

In concluzie, pentru a te putea bucura de o masuratoare precisa si pentru a dispune de aparate de ultima generatie in laboratorul tau, trebuie sa fii atent la produsele cumparate. Un aparat pentru masurarea modificarilor dimensionale ale unui material in functie de temperatura este un dilatometru si, asa cum ai vazut, vine in mai multe forme pentru a acoperi orice posibila nevoie ai avea.

La ce te poate ajuta un dilatometru?