De ce este important sa cunoastem aparatura din laborator?

22 Apr 2021 6

Orice persoana care lucreaza intr-un laborator este obligata sa cunoasca foarte bine aparatura din acesta si cum sa o foloseasca in conditii optime. In toate laboratoarele exista numeroase aparate utilizate in diverse scopuri, iar cunoasterea acestora va duce la o productivitate sporita. De obicei, fiecare laborator contine diverse tipuri de instrumente, in functie de scopul pe care il are acel laborator. Pentru a putea obtine date exacte si masuratori corecte, trebuie ca fiecare persoana care lucreaza acolo sa fie acomodata cu ustensilele. Daca ai nevoie de o ultracentrifuga pentru laboratorul tau, te afli in locul potrivit.

Ultracentrifuga este o centrifuga optimizata pentru invartirea unui rotor la viteze foarte ridicate, capabila sa genereze o acceleratie de pana la 1 000 000 g (aproximativ 9 800 km/s²). Exista doua tipuri de ultracentrifuge: cea preparative si cea analitica. Amandoua sunt importante si au diverse utilizari in biologia moleculara, biochimia si in stiinta polimerilor.

La ce ajuta sa cunosti aparatura din laboratorul tau?

Este foarte important sa fii foarte atent la echipamentul din laboratorul tau si sa il utilizezi conform instructiunilor. Inainte de a incepe sa o folosesti pentru diversele experimente, trebuie sa te interesezi despre tot ceea ce presupune. Acest lucru este important, intrucat o utilizare necorespunzatoare a echipamentelor poate duce la defectarea lor sau, intr-un caz si mai grav, la diverse accidente suferite de persoana care le utilizeaza.

Cateva motive pentru care este necesara cunoasterea aparaturii:

  • Obtinerea unor rezultate cat mai exacte. Daca te informezi inainte despre cum sa utilizezi aparatura si stii tot ceea ce presupune aceasta, ai sanse mult mai mari sa obtii rezultate exacte, neinfluentate de o slaba utilizare a ustensilelor.
  • Pentru a fi in siguranta. Acest lucru trebuie sa fie pe primul loc in orice laborator. Persoanele care intra in contact cu aparatele si cu substantele utilizate trebuie sa stie ce au de facut pentru a evita orice accident.
  • Utilizarea aparaturii potrivite in functie de situatie. Intr-un laborator sunt analizate diferite substante, materiale etc. Este necesar sa cunosti foarte bine ce aparat sa utiliezi in functie de proba pe care vrei sa o analizezi.

Instrumentatie

Ultracentrifugele sunt disponibile cu o gama variata de rotoare, ce pot fi potrivite pentru numeroase tipuri de experimente. Majoritatea rotoarelor sunt proiectate pentru a tine tuburile ce contin probele pentru experimente. Rotoarele cu cupa oscilanta permit tuburilor sa atarne de niste balamale, astfel incat tuburile cu probe sa se poata reorienta catre orizontala in timpul accelerarii initiale. Rotoarele cu unghi fix sunt constituite dintr-un singur corp, iar acestea tin tuburile in cavitati facute la un unghi predeterminat. Rotoarele zonale, spre deosebire de celelalte, sunt construite in asa fel incat sa poata contine o cantitate mai mare de proba intr-o cavitate centrala, nu in tuburi. Unele rotoare zonale au capacitatea de incarcare si descarcare dinamica a probelor, chiar in timp ce rotorul se roteste la viteza mare.

Rotoarele preparative sunt utilizate in biologie pentru peletizarea unor fractiuni de particule, precum organitele celulare, miticondriile, microsomii, ribozomii si virusii. De asemenea, acest tip de rotoare poate fi utilizat si pentru separari de gradient, acolo unde tuburile sunt umplute de sus in jos cu o concentratie din ce in ce mai mare a unei substante dense in solutie. Gradientii de zaharoza sunt de obicei folositi pentru separarea organelor celulare. Gradientii de cesiu sunt utilizati pentru separarea acizilor nucleici. Dupa ce esantionul a fost invartit la viteza mare pentru suficient timp pentru ca separarea sa fie produsa, rotorul este lasat sa se opreasca lin si gradientul este pompat usor din fiecare tub pentru a izola componentele separate.

Pericole

Energia cinetica foarte mare a rotorului dintr-o centrifuga aflata in functiune, face ca defectarea rotorului sa poata deveni un eveniment catastrofic, intrucat poate exploda si produce daune foarte mari. De obicei, rotoarele sunt fabricate din metale cu o rezistenta ridicata la greutate (aluminiu sau titan). Utilizarea repetata a acestor rotoare si supunerea lor la diferite substante chimice dure, pot duce in timp la deteriorarea rotorului. De aceea, utilizarea lor corespunzatoare si fara a li se depasi limitele este esentiala pentru mentinerea rotorului si pentru prevenirea coroziunii. In ultimul timp, unele rotoare au fost confectionate din material compozit din fibra de carbon, acestea fiind cu pana la 60% mai usoare. Aceasta reducere a greutatii duce la viteze mai mari de accelerare/deaccelerare. Rotoarele din compozit de fibra de carbon sunt rezistente si la coroziune, lucru ce elimina un risc major de defectiune.

Ce este si la ce se foloseste o ultracentrifuga?

Ultracentrifuga este o centrifuga optimizata pentru invartirea unui rotor la viteze foarte mari. Acestea se deosebesc de o centrifuga standard prin vitezele mult mai mari de rotire. Ultracentrifugarea realizeaza separari mai rapide si o rezolutie mai mare a particulelor decat centrifugarea standard sau de performanta marita. Aceasta tehnologie ultrarapida este ideala pentru o varietate de aplicatii interesante de cercetare. Insa, pe piata exista multe variante bune, asa ca trebuie sa fii atent atunci cand alegei o ultracentrifuga  pentru laboratorul tau.

Exista doua tipuri de ultracentrifuge: cea preparativa (pregatitoare) si cea analitica. Ultracentrifugarea preparativa este utilizata pentru separarea si purificarea particulelor mici. Sunt o multime de aplicatii care necesita acest tip de ultracentrifugare, de la separarea lopoproteinei si pana la purificarea si fractionarea subcelulara a acidului nucleic. Ultracentrifugarea analitica se aseamana cu cea preparativa, insa are o diferenta: este echipata cu sisteme optice. De asemenea, este considerata o tehnica analitica pentru ca dezvaluie informatii despre caracteristici precum dimensiunea particulelor, greutatea moleculara si stoichiometria.

Cand vine momentul sa alegi o ultracentrifuga pentru laboratorul tau, trebuie sa iei in considerare mai multi factori precum: viteza de rotatie, tipul rotorului, dimensiunea si consumabilele. Tipul de particule pe care urmeaza sa le separi vor influenta viteza necesara pe care ultracentrifuga trebuie sa o poata dezvolta. Exista mai multe tipuri de rotoare care pot fi utilizate pentru ultracentrifugare, precum unghi fix sau cupa oscilanta. In timp ce rotoarele cu unghi fix contin deschideri pentru tuburi la un unghi fix fata de axa centrala, cele cu cupa oscilanta permit tuburilor sa  balanseze in exterior in timp ce se rotesc.

Ultracentrifugele pot avea mai multe dimensiuni. Cele mai des intalnite sunt cele mari, care sunt montate direct pe podea. Insa, in laboratoarele de dimensiuni reduse, pot fi luate in calcul si ultracentrifugele mai mici.

In concluzie, cunoasterea aparaturii din laborator are o importanta mare. Acest lucru te va ajuta sa obtii rezultate exacte si corecte, te va feri de accidente si te va ajuta sa faci din experimentele tale o experienta placuta. De asemenea, daca ai nevoie de o ultracentrifuga stii catre ce sa te orientezi pentru a obtine cele mai bune rezultate.