Ce este un dilatometru si la ce se foloseste?

22 Apr 2021 5

Un dilatometru este un instrument stiintific care masoara modificarile de volum cauzate de un proces fizic sau chimic. Similar unui dilatometru este si termometrul cu mercur in sticla, in care modificarea volumului coloanei de lichid este citita de la o scara gradata. Pentru ca mercurul are o rata de expansiune destul de constanta peste intervalele de temperatura ambientala, modificarile de volum sunt direct legate de temperatura.

Un dilalometru este utilizat, de regula, la fabricarea aliajelor metalice, la realizarea  paharelor, produselor ceramice, materialelor compozite si materialelor plastice.

Dilatometria este, de asemenea, folosita si pentru a monitoriza progresul reactiilor chimice, in special a celor care prezinta o modificare substantiala a volumului molar (de exemplu, polimerizare). Un exemplu specific este rata modificarilor de faza.

In alimentatie, dilatometrele sunt utilizate pentru a masura indicele de grasime solida al uleiurilor si untului alimentar.

O alta intrebuintare a unui dilatometru este masurarea expansiunii termice.

Cate tipuri de dilatometre sunt?

Exista mai multe tipuri de dilatometre.

Unele tipuri de dilatometre sunt utilizate pentru analiza termica pentru a masura volumul si expansiunea diferitelor substante. Urmatoarele prezentate in randurile de mai jos sunt doar câteva tipuri cunoscute si frecvent utilizate de oamenii de stiinta si ingineri in experimentele lor:

  • Dilatometru plat

Functioneaza alaturi de dilatometrul cu tije si dilatometrele optice. Acesta mai are o denumire - dilatometru de capacitate - si prezinta doua placi, una care nu poate fi miscata, iar alta mobila. Se foloseste pentru a masura o bucata lunga si subtire de material. Odata cu cresterea temperaturii, placa mobila este impinsa intr-o directie specifica doar datorita expansiunii dispozitivului.

Placa mobila poate fi conectata la un computer pentru a obtine si inregistra masuratori ale fiecarei miscari executate. De amintit ca ansamblul electromecanic poate imbunatati performanta unui dilatometru.

  • Dilatometru biela

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de dilatometru cu tija de impingere si este util pentru a masura expansiunea materialului la incalzire. Masurarea conductivitatii termice se poate realiza foarte usor cu ajutorul acestui dispozitiv, pentru ca orice modificare a masuratorii poate fi realizata prompt si precis cu ajutorul tijei amplasate in interiorul instrumentului.

 

  • Dilatometru de inalta rezolutie sau cu laser

Utilizarea dilatometrului laser de inalta rezolutie o sa va ajute sa masurati chiar si o usoara modificare a volumului, dar utilizarea acestuia poate fi extrem de sensibila. Acest dispozitiv are ca principiu de functionare trecerea unui fascicul laser prin elemente de mai multe ori, durand chiar si minute pentru a observa si inregistra modificarile facute.

  • Dilatometru optic

Este folosit in mod special pentru a masura modificarile dimensiunii unui obiect sau a unei substante cu ajutorul unei camere digitale sensibile. Sistemul sau fara contact va va oferi beneficii suplimentare, deoarece puteti utiliza acest dispozitiv pentru masurarea obiectelor sau substantei fara nici o exploatare fizica. Puteti analiza rapid o multime de materiale cum ar fi polimeri, pulberi ceramice incoerente etc.

Dilatometrul este utilizat in mod special pentru a masura volumul si expansiunea diferitelor materiale, cum ar fi solidele, lichidele si gazele. O tija si un recipient mare din sticla sunt utilizate de obicei in aproape toate tipurile de dilatometre pentru a masura modificarile materialului. Dilatometrele dispun de un mecanism special pentru controlul temperaturii.

Care sunt avantajele dilatometrului?

  • Este usor de adaptat la masurarea in linie din fabrica;
  • Are capacitatea de a face pana la 10 citiri (masuratori) pe secunda;
  • Il puteti achizitiona la un pret relativ scazut in comparatie cu avantajele sale;
  • Are capacitatea de a oferi rezultate fiabile si foarte precise;
  • Traductorul este mic si, in cazul in care este nevoie, este ieftin de inlocuit daca se deterioreaza.

In concluzie, alegeti sa achizitionati un dilatometru pentru a va bucura de masuratori precise, exacte si rapide in ceea ce priveste fabricarea aliajelor, realizarea  paharelor, produselor ceramice, materialelor compozite si materialelor plastice.

Ce este un dilatometru si la ce se foloseste?